Esteu preparats per l’hivern?

ESTEU PREPARATS PER L’HIVERN?

A finals d’Octubre i al mes de Novembre la majoria d’espècies de tortugues de terra entren en hivernació.

La hivernació és una situació obligatòria per als rèptils quan baixa la temperatura, ja que són animals ectoterms (de “sang freda”) i el seu metabolisme funciona segons la temperatura exterior. Encara que és necessària per posar en marxa l’activitat reproductiva, no presenta cap avantatge per les tortugues que es mantenen com a mascota.

És important que les tortugues no tinguen menjar al seus intestins en el moment d’entrar en hivernació, ja que aquest menjar pot fermentar quan la digestió s’atura. Els banys diaris abans de començar la hivernació ajuden a buidar el contingut de l’intestí.

 

Riscos de la hivernació

Com que la hivernació suposa una disminució de les funcions vitals de les tortugues (del metabolisme, de la digestió o del sistema immune) cal que es troben en un estat de salut adequat abans d’entrar en ella, perquè si no empitjoraran durant la hivernació i poden patir problemes durant o just després de sortir d’ella.

La deshidratació és l’altra gran complicació que s’associa a la hivernació, i en alguns casos pot arribar a produir problemes greus com una insuficiència renal o gota setmanes després de sortir d’ella. Els banys abans i després de la hivernació hidraten l’animal, de manera que el risc de deshidratació posterior és menor. 

Cal tenir en compte que les tortugues es poden despertar els dies de més calor de l’hivern; en aquests casos se’ls pot oferir aigua però no s’ha d’oferir aliment. En ocasions, si hi ha problemes durant la hivernació les tortugues també es poden despertar, pertant, si no fa més calor de l’habitual i una tortuga surt de la hivernació caldria apropar-la al veterinari.

 

On?

Generalment les tortugues s’enterren a terra o busquen un amagatall discret. És recomanable que el lloc on hiverna la tortuga estiga aixoplugat, o tinga un bon drenatge per evitar que s’ofegue en cas de pluja; també que estiga protegit d’animals salvatges com les rates. Si no volem deixar-la a terra, una vegada iniciada la hivernació la podem desenterrar i deixar a una capsa amb una mica de fenc o palla; si la capsa té un forat, en cas de despertar-se durant l’hivern ens adonarem i li podrem oferir aigua. Sempre haurà d’estar a temperatura exterior, si no volem interrompre la hivernació, pertant no es pot traslladar l’animal a dins de casa. 

 

I si no volem que hiverni?

En aquest cas caldrà muntar un terrari a dins de casa que proporcione el rang de temperatura adequat per l’espècie.

 

Les tortugues aquàtiques han d’hivernar?

La majoria de tortugues semiaquàtiques que es mantenen com a mascotes provenen de zones càlides on no és necessària la hivernació. Algunes d’aquestes espècies, tanmateix, s’han adaptat a viure a un clima més fred i poden passar per un periode d’inactivitat similar a la hivernació quan baixen les temperatures. 

 

Què cal fer?

 

Abans de la hivernació (setembre, octubre)
Fer una visita al veterinari, aportant una mostra de femtes, per si cal desparasitar. En aquesta visita i segons l’estat de la tortuga es decideix si aquell any se la fa hivernar o no.
A mesura que les totugues van menjant menys, fer banys amb aigua tèbia, d’uns 20 minuts de durada i amb un nivell d’aigua que arribe a la base de la cua però no al cap
Oferir un amagatall o controlar el lloc on s’amaga o s’enterra la tortuga
Durant la hivernació
Vigilar que si es desperta tinga accés a aigua
Controlar el pes (pèrdues normals sobre l’1%)
Quan es desperta (març, abril)
Fer banys d’aigua tèbia dos cops al dia durant un parell de setmanes o fins que comence a menjar i orinar; després un cop al dia un parell de semanes més o fins que tinga un comportament i activitats normals
Fer una visita posthivernació al veterinari.