Leishmania

La Leishmaniosi és una malaltia provocada per un paràsit anomenat Leishmania que es transmet per la picada del Flebotom, que és un insecte semblant a un mosquit, per això de manera col·loquial es coneix com la Malaltia del Mosquit.

La malaltia afecta sobretot els cànids (com el gos) però també pot afectar altres espècies i els humans.

La presència del “mosquit” és molt habitual a tota la zona mediterrània, afecta pràcticament a tota Catalunya i el percentatge de gossos positius a la nostra comarca és molt alta.

L’època de l’any en que el flebotom està més actiu, i per tant és més probable contraure la malaltia, és des del maig fins l’octubre, però degut al canvi climàtic cada cop la temporada d’activitat és mes llarga i arriba a zones on fa uns anys no estava present.

 

Aquest paràsit pot afectar molts òrgans del gos i depenent de la resposta immunitària de l’animal provocar lesions que poden ser greus a la pell, articulacions, ulls, ronyons cèl·lules de la sang… de manera que en els casos més greus pot arribar a produir la mort.

Degut a la gran quantitat d’òrgans que s’afecten en una animal infectat, els símptomes que podem trobar en els nostres pacients són molt variats. En casos lleus trobem pèrdua de pes, lesions a la pell que no curen, inflamacions als ulls o articulacions. En casos més greus observem lesions a ronyons, anèmia, hemorràgies, destrucció d’articulacions etc.

El tractament és eficaç en molts casos, tot i que hi ha pacients que no responen correctament. Tot i això és un tractament que serà llarg i costós. A més de que son necessaris controls en sang durant tota la vida del pacient per comprovar que la malaltia no s’activa de nou: un animal infectat ho serà per sempre, encara que estigui clínicament sa.

Degut a tot això el millor mètode per protegir els nostres gossos és la prevenció.

El primer que s’ha de fer és evitar les picades del “mosquit” amb un repel·lent adequat: Hi ha collars i pipetes disponibles que fan que el número de picades sigui molt més baix. El període del dia en que el flebotom és més actiu és a la matinada i el vespre, per això s’ha d’evitar que estigui a l’exterior a aquestes hores.                                              Tot això farà que s’exposi a menys picades i per tant es trobarà menys cops amb el paràsit de la Leishmania.              A més a més és important també augmentar les seves defenses contra el paràsit.                                                       Hi ha dues maneres principalment:                                                                                                                                                           – Disposem d’un xarop oral que potencia les defenses, aquest xarop s’administra els mesos de juny i octubre en    els animals que no presenten anticossos, ja que les èpoques estan relacionades amb el cicle del flebotom.                             – També existeixen vacunes que fan que les defenses dels gossos controlin i elimin in la infecció.    

                           El teu veterinari et recomanarà quina és la millor opció pel teu gos.    

La manera de diagnosticar si el teu animal està contagiat és amb un examen físic i una analítica de sang que ens indicarà si te la malaltia. Degut a que els símptomes apareixen mesos més tard que el pacient tingui la malaltia és important realitzar el test anualment encara que l’animal estigui sa per tal de detectar la presència d’anticossos i començar el tractament quan abans millor, ja que la resposta és molt mes bona en un animal sa i fort que no quan ja estan dèbils.

La millor manera de protegir els nostres gossos és amb la prevenció i la detecció precoç anual.

Protegeix-los, la seva salut depèn de tu.