Fem un ús responsable dels antibiòtics

Tots hem de fer un ús responsable dels antibiòtics

L’ús inadequat d’antibiòtics podria posar en perill la salut de la teva mascota, la teva i la de la teva família i és una amenaça per a la salut global.
S’han d’utilitzar els antibiòtics de forma responsable, incloent-hi com a propietari d’un animal.

 

ELS ANTIBIÒTICS SON IMPORTANTS 

Moltes infeccions no es poden resoldre sense antibiòtics, però la resistència a aquests és un problema de salut pública en creixement. Els veterinaris i propietaris hem de treballar junts per resoldre-ho.

SÓN ELS ANTIBIÒTICS REALMENT NECESSARIS? 

 • No totes les infeccions són causades per organismes sensibles als antibiòtics, per exemple, moltes són virals i no responen als antibiòtics. A més, no totes les infeccions bacterianes requereixen tractament amb                    antibiòtics.
 • Moltes de les infeccions de les ferides i la pell es poden resoldre mitjançant la cura de lesions locals i amb rentats antibacterians tòpics. Pregunta al teu veterinari si necessites més informació.

SEGUEIX SEMPRE LES RECOMANACIONS DEL TEU VETERINARI

 • Administra els antibiòtics com s’indica.
 • Posa’t en contacte amb el veterinari si el tractament no és efectiu durant el període recomanat.
 • No canviïs la dosi ni deixis de fer el tractament amb antelació sense consultar amb el teu veterinari i acudeix a les revisions de seguiment.
 • No comparteixis antibiòtics amb altres animals o propietaris d’animals.
 • No utilitzis mai més els medicaments que no hagis fet servir.
 • No facis servir els medicaments dels animals per tu mateix.

MANIPULA  AL TEU ANIMAL D’UNA FORMA HIGIÈNICA. 

Utilitza sempre guants i desinfecta’t les mans abans i després de netejar-li les ferides o les orelles. 

ELS DIAGNÒSTICS SÓN IMPORTANTS 

Per investigar si una infecció bacteriana és la causa de la malaltia del teu animal, pot ser que el veterinari necessiti recollir mostres per buscar signes d’infecció o identificar el patogen específic implicat a través d’un cultiu bacterià. Això ajuda al veterinari a identificar el millor tractament i augmentar les probabilitats de recuperació del teu animal sense riscos.    

CONEIX QUÈ HAS D’ESPERAR 

Si el veterinari coneix els protocols correctes per a la higiene i el control de la infecció, usarà una camisa de màniga curta per permetre una correcta desinfecció de les mans entre els pacients. Això s’aplica a tots els professionals de la salut.

 • No s’han d’usar anells, rellotges de polsera o joies.
 • Les mans s’han de netejar i desinfectar abans de manipular al teu animal.
 • S’han de portar guants a l’hora de manipular teixits o ferides infectades. 

NO EXIGEIXIS ANTIBIÒTICS

No exigeixis antibiòtics si el veterinari no els prescriu; en la majoria dels casos no és apropiat utilitzar antibiòtics de forma precautòria. A menys que el teu animal estigui greument malmès i ingressat en un hospital veterinari.

Sempre pregunta al veterinari si els antibiòtics prescrits són realment necessaris, o si abans es podria provar una altra cosa.