icona-mimans-blanc

El meuBlog

Blog Veterinari

En aquest bloc trobaràs l'actualitat del dia a dia
del nostre hospital veterinari, on explicarem
procediments, casos, tractaments, etc…

HIPERTENSIÓ FELINA l'Assassí silenciós

maig 3, 2022

 

La hipertensió és un problema comú en els gats més grans de 7 anys, es considera que 1 de cada 6 gats la presenta i encara que sol ser secundària a un problema principal, en alguns casos també podem trobar una hipertensió primària.

Quines són les causes principals que ens ocasionen hipertensió arterial?

– Malaltia renal

– Hipertiroïdisme

– Malaltia cardíaca

– Malalties exocrines com el Hiperadrenocorticisme (Cushing) i l'Acromegalia.

A quins òrgans afecta?

ULLS: provocant hemorràgies intraoculars i despreniment de la retina, fet que porta a una pèrdua de visió que moltes vegades és irreversible.

COR: en cas de presentar hipertensió de manera crònica podria en casos severs produir una fallada cardíaca congestiva, cosa que ocasiona problemes respiratoris acompanyats de cansament.

CERVELL I SISTEMA NERVIÓS: afectant directament el comportament i la marxa, arribant en molts casos al coma.
RONYONS: afecta directament la funció renal en animals sans, i produeix un empitjorament a aquells que ja estaven diagnosticats d'insuficiència renal.

Com pots saber si el teu gat presenta hipertensió?

Normalment, els símptomes van associats a la malaltia primària amb signes com hiperactivitat i pèrdua de pes en cas d'hipertiroïdisme, o mostrar-se més tranquils del normal i la desorientació, fent-nos sospitar que tenen problemes visuals.

En molts casos, els signes són tan lleus que a casa no s'adonen que té hipertensió fins que presenta una hemorràgia ocular desencadenant la ceguesa.

Per diagnosticar la hipertensió comptem amb un Doppler que igual que en medicina humana ens serveix per mesurar la pressió de forma ràpida i senzilla i així poder tenir un resultat precís en pocs minuts. És un mètode no invasiu i indolor, es realitza col·locant un maneguet de mesurament a la zona on es vulgui mesurar la tensió, ja sigui a les extremitats oa la cua. Per això cal anar amb 15 minuts d'antelació perquè es pugui relaxar i sentir còmode a la nostra zona cat friendly i així aconseguir resultats reals sense estrès.

I què passa si el teu gat és hipertens?

En primer lloc tractarem la hipertensió amb fàrmacs que estan dissenyats per regular la pressió. Paral·lelament, haurem de fer algunes proves complementàries que ens ajudin a trobar una causa primària (malaltia renal, hipertiroïdisme, malaltia cardíaca, etc.). Això ens permetrà tractar la malaltia, controlar la hipertensió i així donar una qualitat de vida a la teva mascota que li permetrà viure una vida més saludable i durant més temps.

Hola!

Subscriu-te a la nostra Newsletter
per estar informat sobre els
últims Cursos i Notícies.

Hola!

Subscriu-te a la nostra Newsletter per estar informat sobre els últims Cursos i Notícies.

Urgències TLF:938148943